Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

«Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα» ή μεγάλος λιμός

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας κρίσης των τροφίμων άρχισαν οι δημοσιεύσεις για να βάλουν από την πίσω πόρτα την «σωτηρία» λέγε με «Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα» , να τα προβάλουν μέσα στο θολό κλίμα που επικρατεί ως πανάκεια, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα μη αποδοχής και προβληματισμού που υπάρχει ιδιαίτερα στην Ε.Ε. και με την ευκαιρία να ξεχάσουμε τα προβλήματα που «πιθανόν» να δημιουργούν.

“Στην Καθημερινή της 30/4/2008 υπάρχει το κάτωθι
άρθρο

«Καιρός να δούμε τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα»
The Observer

Οι διαγενείς καλλιέργειες μπορεί να σχολιάζονται αρνητικά και να έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που οι επιστήμονες τις δοκιμάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο αυτή η τεχνολογία φαίνεται να είναι η καταλληλότερη για να τραφεί ο πλανήτης, ο πληθυσμός του οποίου από 6,5 δισ. ανθρώπους σήμερα, θα φτάσει το 2040 τα 9 δισ. ανθρώπους. Αυτό εκτιμούν ειδικοί όπως ο καθηγητής Κρις Πόλακ του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας. «Για να αποτρέψουμε ένα μεγάλο λιμό θα πρέπει είτε να καλλιεργήσουμε και τις τελευταίες παρθένες εκτάσεις, είτε να βελτιώσουμε τις αποδόσεις από τις σοδειές», λέει. «Η τεχνολογία των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων μάς βοηθά να κάνουμε το δεύτερο, χωρίς να επηρεάσουμε τα τροπικά δάση. Είναι λοιπόν γελοίο να αποκλείουμε αυτή την τεχνολογία χωρίς σοβαρό λόγο»…….
για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε εδώ



Είναι ώρα οι επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν για το μέλλον της ανθρωπότητας και να σκεφτούν το απλό και πολύ ανθρώπινο ερώτημα

«όλα αυτά για ποιον»;
Για να χορτάσουν μήπως οι πεινασμένοι ή για να πλουτίσουν οι πλούσιοι;

Αν η απάντηση είναι το πρώτο, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, όταν αποδεικνύονται βλαβερά για την υγεία.

Αν είναι το δεύτερο , τότε το μέλλον της ανθρωπότητας υποθηκεύεται άλλη μια φορά και οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.


Με την ευκαιρία ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που αλιεύσαμε σε ιστοσελίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Απόσπασμα συνέντευξης της κας Στεφανίτση από το Γ.Χ.Κ.προς ομάδα μαθητών του 2ου Λυκείου Γέρακα για τα Γενετικά Τροποιημένα Τρόφιμα.

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα (Εργασία, Έρευνα, Συνέντευξη, Ανοιχτή συζήτηση)

Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Λυκείου Γέρακα, που συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με την συνδρομή και την αμέριστη βοήθεια της Δ/ντριας του Σχολείου Αργυρού Φρόσως αποφάσισε στα πλαίσια της λειτουργίας της να ασχοληθεί με το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων..


Το έναυσμα για να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό ήταν το βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου αλλά και της Γ’ Λυκείου και κάποιες αντιδράσεις που υπάρχουν για το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων.

Το θέμα ομολογουμένως δύσκολο. Βέβαια από την αρχή γνωρίζαμε ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, και στόχος μας δεν ήταν να προπαγανδίσουμε ή να αφορίσουμε την μία ή την άλλη άποψη. Με την ευκαιρία αυτή αναζητήσαμε κάποιους δρόμους για να το προσεγγίσουμε, ήλθαμε σε επαφή με επιστήμονες και ειδικούς, συνεργασθήκαμε ομαδικά, επικοινωνήσαμε και αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια έντονοι προβληματισμοί.

Στα πλαίσια αυτής της εργασίας η ομάδα συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο και διενήργησε μια έρευνα, επισκέφθηκε το Γ.Χ.Κ. και πήρε συνέντευξη από την κα Στεφανίτση και στην συνέχεια με την συμπαράσταση της Δ/νσης του Σχολείου, του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών και σε συνεργασία με τον Δήμο Γέρακα οργάνωσε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα αυτό.

Στην συζήτηση αυτή κατ’ αρχάς η ομάδα παρουσίασε επιγραμματικά την εργασία της και τα αποτελέσματα της μικρής έρευνας που έκανε στην περιοχή, στην συνέχεια οι συμμετέχοντες ομιλητές ( Κουβέλης Σπύρος Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Αδαμόπουλος Σπύρος Γεωπόνος πρώην στέλεχος σε επιτελικές θέσεις σε εταιρείες γεωργικών εφοδίων, Στεφανίτση Διονυσία Δρ Βιοχημικός υπεύθυνη ελέγχων στο Γ.Χ.Κ. , Πασχάλη Νάγια Χημικός Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος, Υγιεινολόγος) αναφέρθηκαν με τις τοποθετήσεις τους στο θέμα των γενετικά τροποποιημένα τροφίμων και στην συνέχεια απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό.

Υλικό που συγκέντρωσε η ομάδα για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι διαθέσιμο και βρίσκεται εδώ.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Πως θα φτάσετε στο Δημαρχείο;

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

"ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ" Πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο

Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Λυκείου Γέρακα σε
συνεργασία με τον Δήμο Γέρακα διοργανώνει μια ανοιχτή

συζήτηση με Θέμα:

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
«Μύθοι & Αλήθειες»

Την Τετάρτη 16η Απριλίου 2008,
ώρα 18:30
Στο χώρο του Δημαρχείου
(Ιθάκης 12 Γέρακας)


πληροφορίες: Δελής Αθανάσιος
210 6047204

email: tha_lis@yahoo.gr


Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

τι ξέρουμε για τα σύμβολα ανακύκλωσης;

(ανάρτηση από τον ιστότοπο http://www.pestaola.gr)

Green Dot

Έψαχνα πολύ καιρό για την σημασία του συμβόλου που βλέπετε και υπάρχει σε εκατοντάδες συσκευασίες. Νόμιζα ότι το προϊόν με αυτό το σήμα ήταν κατάλληλο προς ανακύκλωση ή ότι κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμο υλικό ή και τα δύο. Όλες οι υποθέσεις μου ήταν λανθασμένες γιατί με την βοήθεια του Pem Charnley από το EcoWorldly, ανακάλυψα ότι το Green Dot που εκτός από πράσινο έχει και άλλα χρώματα, ενημερώνει τον καταναλωτή ότι ο κατασκευστής του προϊόντος συνεισφέρει στο κόστος της ανακύκλωσης με κάποιο τρόπο. Κάθε χώρα προσαρμόζει τον φόρο στους κατασκευαστές κατά βούληση και ανάλογα το υλικό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιεί τους κατασκευαστές να μειώσουν την ποσότητα των υλικών της συσκευασίας άρα και την επιβάρυνση του φόρου.

Το BBC έχει στήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κουιζ για τα σχετικά με την ανακύκλωση σύμβολα και σήματα.. εδώ!

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η ανεπάρκεια του νερού, στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού

(άρθρο που βρήκαμε στον ιστότοπο "ενεργος πολίτης μεσογείων"

http://medicitizen.blogspot.com, μας άρεσε και το αναδημοσιεύουμε)


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

- Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

- 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

- 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.

- 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

- 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

- 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γιούνισεφ, το ακάθαρτο νερό και η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής, οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο παιδιά από όλο τον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, η ετήσια κατανάλωση νερού ξεπερνά τα 800 κυβικά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω από 600 κυβικά ανά κάτοικο.

Στην Ελλάδα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η βιομηχανοποίηση της γεωργίας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους υδάτινους πόρους αφού συνεχώς η ζήτηση για καθαρό νερό αυξάνεται.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι φέτος λόγω της ανομβρίας, η ανάγκη για εξοικονόμηση του νερού είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Γεώργιος Στουρνάρας σε ομιλία του αναφέρει:
«Οι επιπτώσεις στη χώρα μας από την παρατεταμένη ανομβρία και τις αυξημένες συνθήκες εξατμίσεως αναμένονται σημαντικές, τόσο στα επιφανειακά υδατικά συστήματα, όσο, κυρίως, στα υπόγεια αντίστοιχα υδατικά συστήματα. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι σημαντικότερες στις περιοχές που συνδέουν την άρδευση ή την ύδρευση τους με υπόγεια νερά, ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου, ήδη, έχει παρατηρηθεί υπεράντληση των υδροφόρων οριζόντων". Η περιοχή μας, ανήκει σε αυτές τις περιοχές. Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι βρίσκεται στη ζώνη της ερημοποίησης. Οι μακρές περίοδοι ξηρασίας σε συνδυασμό με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, αλλά και την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, κάνουν ορατό το εφιαλτικό σενάριο, που θα ανοίγουμε τη βρύση και δεν θα έχουμε νερό.

Για την αντιμετώπισή του πρέπει να πάρουμε μέρος όλοι μας - ατομικά-, αλλά και συλλογικά, με πρωτοπόρους τους οργανισμούς που διαχειρίζονται το νερό. Καλά είναι τα μέτρα εξοικονόμησης ή οι προσπάθειες ανάπτυξης των υποδομών. Πότε όμως θα μιλήσουμε για αλλαγή νοοτροπίας στις καλλιέργειες;

  • Ποιος θα εκπαιδεύσει τους καλλιεργητές στο να αλλάξουν τη συμβατική γεωργία με την βιολογική, που δεν κάνει σπατάλη νερού; Ποιος θα μιλήσει για μία μόνο καλλιέργεια τη σεζόν και όχι για τρεις που δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστοι που όμως το κάνουν;
  • Ποιος θα εκπαιδεύσει τον συμπολίτη μας να μην ποτίζει ελιές ή άλλα δένδρα με το «μάτι», δηλαδή να θεωρεί ότι ποτίστηκαν τα δένδρα του μόνο αν διαπιστώσει ότι βουλιάζει το χώμα από τη ποσότητα νερού, που έχει ρίξει;
Και ας μιλήσουμε για το πόσιμο νερό. Ποιος θα μάθει σε μας και στα παιδιά μας ότι:
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε το νερό στη βρύση να τρέχει αν δεν το χρησιμοποιούμε, όπως για το πλύσιμο των δοντιών, το ξύρισμα κλπ;
  • Ποιος θα ενημερώσει τη νοικοκυρά να μην βάζει πλυντήριο ρούχων ή πιάτων αν δεν είναι γεμάτο;
  • Ποιος θα ενημερώσει τον καταναλωτή για το πόσο νερό χάνεται από μια μικρή διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας ή από μια βρύση;
  • Θα μάθουμε άραγε ότι τον κήπο πρέπει να τον ποτίζουμε απόγευμα ή βράδυ για μεγαλύτερη οικονομία στο νερό;