Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα (Εργασία, Έρευνα, Συνέντευξη, Ανοιχτή συζήτηση)

Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Λυκείου Γέρακα, που συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με την συνδρομή και την αμέριστη βοήθεια της Δ/ντριας του Σχολείου Αργυρού Φρόσως αποφάσισε στα πλαίσια της λειτουργίας της να ασχοληθεί με το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων..


Το έναυσμα για να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό ήταν το βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου αλλά και της Γ’ Λυκείου και κάποιες αντιδράσεις που υπάρχουν για το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων.

Το θέμα ομολογουμένως δύσκολο. Βέβαια από την αρχή γνωρίζαμε ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, και στόχος μας δεν ήταν να προπαγανδίσουμε ή να αφορίσουμε την μία ή την άλλη άποψη. Με την ευκαιρία αυτή αναζητήσαμε κάποιους δρόμους για να το προσεγγίσουμε, ήλθαμε σε επαφή με επιστήμονες και ειδικούς, συνεργασθήκαμε ομαδικά, επικοινωνήσαμε και αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια έντονοι προβληματισμοί.

Στα πλαίσια αυτής της εργασίας η ομάδα συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο και διενήργησε μια έρευνα, επισκέφθηκε το Γ.Χ.Κ. και πήρε συνέντευξη από την κα Στεφανίτση και στην συνέχεια με την συμπαράσταση της Δ/νσης του Σχολείου, του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών και σε συνεργασία με τον Δήμο Γέρακα οργάνωσε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα αυτό.

Στην συζήτηση αυτή κατ’ αρχάς η ομάδα παρουσίασε επιγραμματικά την εργασία της και τα αποτελέσματα της μικρής έρευνας που έκανε στην περιοχή, στην συνέχεια οι συμμετέχοντες ομιλητές ( Κουβέλης Σπύρος Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Αδαμόπουλος Σπύρος Γεωπόνος πρώην στέλεχος σε επιτελικές θέσεις σε εταιρείες γεωργικών εφοδίων, Στεφανίτση Διονυσία Δρ Βιοχημικός υπεύθυνη ελέγχων στο Γ.Χ.Κ. , Πασχάλη Νάγια Χημικός Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος, Υγιεινολόγος) αναφέρθηκαν με τις τοποθετήσεις τους στο θέμα των γενετικά τροποποιημένα τροφίμων και στην συνέχεια απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό.

Υλικό που συγκέντρωσε η ομάδα για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι διαθέσιμο και βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: